RESEPI LAPIS LABU KUNING & PULUT


RESEPI LAPIS LABU KUNING & PULUT

Bahan Bahan :

Lapisan bawah :

80g pulut hitam, cuci bersih, rendam 10 minit.
160g beras pulut putih cuci bersih rendam 30 minit.
65ml santan
Air secukupnya
1/4 tsp garam
4 lembar daun pandan ( ikat simpul)

Lapisan atas :

200g puree labu kuning
200ml santan
5 tbsp tepung beras
1 tbsp tepung custard @ maizena
100g gula pasir
1 biji telur gred A
1/2 tsp serbuk kayu manis
1/4 tsp garam

CARA PENYEDIAAN :

1. Rebus pulut hitam dan 2 lembar daun pandan. Air secukupnya asal beras pulut terendam semua. Rebus selama 15-20 minit, angkat dan tapis airnya.

2. Kukus pulut putih dan 2 lembar daun pandan
Selama 10 minit. Angkat. Gaulkan pulut putih, daun pandan, santan, dan garam hingga rata.

3. Campurkan pulut hitam dan putih. Kacau rata. Kukus selama 25 minit atau sampai pulut masak.

4. Panaskan pengukus, dan sediakan loyang dengan menyapu marjerin atau minyak dan di alas dengan kertas baking.

5. Masukkan panas2 adunan pulut tadi kedalam loyang. Tekan2 sampai betul2 padat. ( tekan guna sudu yg sudah di letak air agar tidak melekat pada pulut). Buangkan daun pandan.

6. Panaskan selama 10 minit sambil membuag lapisan atasnya.

7. Campur semua bahan lapisan atas dengan menggunakan blender atau whisk.

8. Tuang adunan labu ke atas lapisan pulut. Pastikan lapisan pulut sudah panas supaya melekat. Kukus dengan api kecil selama 35- 45 minit.

9. Angkat dan sejukkan hingga ke suhu bilik. Masukkan ke dalam peti sejuk dan potong apabila sudah betul2 set.

Tips memotong :
Celup pisau ke air sejuk dan bersihkan dengan tisu atau kain supaya lapisan pulutnya tidak mengotori lapisan labu.

Siap untuk di hidang.😋

Comments