Bahan:
Bahagian Bawah
1 cawan pati pandan(10 helai daun pandan kisar tapis amik airnya)
3 cawan santan drp 1/2 biji kelapa(kisar dan amik santannya)
1 cawan gula(sy x buh penuh satu cawan..sy buang dlm 1 sudu besar)
Sedikit garam(utk naikkan lemak)
2 cawan tepung gandum
2 sdb tepung ubi
Sedikit pewarna hijau epal
Bahagian Bawah
1 cawan pati pandan(10 helai daun pandan kisar tapis amik airnya)
3 cawan santan drp 1/2 biji kelapa(kisar dan amik santannya)
1 cawan gula(sy x buh penuh satu cawan..sy buang dlm 1 sudu besar)
Sedikit garam(utk naikkan lemak)
2 cawan tepung gandum
2 sdb tepung ubi
Sedikit pewarna hijau epal
Caranya
Panaskan air kukusan hingga mendidih..
Leser minyak dan lapik plastik dalam loyang bulat 10*inci(kalo loyang petak bleh guna loyang 9*inci)
Satukan semua bahan bahagian bawah..tapiskan ke dalam periuk..masak sekejap atas dapur guna api perlahan..sentiasa kacau..sekadar sentuh periuk dah rasa suam2 panas dah bleh tutup api..tuang adunan dlm loyang..
Kukus selama 20 minit..guna api perlahan(bukan api paling kecik yer)buka tudung kukusan dan kukus lagi 5 minit guna api besar(tanpa tudung kukusan).. Cakar2 sikit permukaan..
Bahagian Atas
1 cawan tepung beras
2 sdb membukit tepung gandum
3 cawan santan pekat daripada 1/2 biji kelapa(kisar dan amik pati santan)
1/2 sdt garam
Caranya
Satukan semua bahan bahagian atas...tapiskan pada bahagian bawah tadi...kukus 20 minit...api perlahan(bukan paling perlahan yer)
Buka tudung kukusan dan kukus lagi 5 minit guna api besar(tanpa tudung kukusan)...
Siap...biarkan betul2 sejuk baru potong guna pisau plastik..
Tips...untuk dapatkan talam yg cun..setiap kali mengukus cukup 7-10 minit..buka tutup kukusan dan lap bawah tudung..pastu tutup dan kukus semula..ulang hingga siap...
Panaskan air kukusan hingga mendidih..
Leser minyak dan lapik plastik dalam loyang bulat 10*inci(kalo loyang petak bleh guna loyang 9*inci)
Satukan semua bahan bahagian bawah..tapiskan ke dalam periuk..masak sekejap atas dapur guna api perlahan..sentiasa kacau..sekadar sentuh periuk dah rasa suam2 panas dah bleh tutup api..tuang adunan dlm loyang..
Kukus selama 20 minit..guna api perlahan(bukan api paling kecik yer)buka tudung kukusan dan kukus lagi 5 minit guna api besar(tanpa tudung kukusan).. Cakar2 sikit permukaan..
Bahagian Atas
1 cawan tepung beras
2 sdb membukit tepung gandum
3 cawan santan pekat daripada 1/2 biji kelapa(kisar dan amik pati santan)
1/2 sdt garam
Caranya
Satukan semua bahan bahagian atas...tapiskan pada bahagian bawah tadi...kukus 20 minit...api perlahan(bukan paling perlahan yer)
Buka tudung kukusan dan kukus lagi 5 minit guna api besar(tanpa tudung kukusan)...
Siap...biarkan betul2 sejuk baru potong guna pisau plastik..
Tips...untuk dapatkan talam yg cun..setiap kali mengukus cukup 7-10 minit..buka tutup kukusan dan lap bawah tudung..pastu tutup dan kukus semula..ulang hingga siap...
Comments
Post a Comment