RENDANG DAGING ITIK

RENDANG DAGING ITIK

Bahan-bahannya:

- Daging itik (dicuci bersih dan rebus hingga empuk).
- Bawang merah dan putih*.
- Serai*.
- Halia*.
- Lengkuas*.
- Cili kering*.
- Cili padi*.
- Kerisik.
- Santan.
- Daun limau purut/ daun kunyit.
- Garam.
- 4 sekawan.
(Kisar semua bahan yang bertanda *).

Cara-caranya:
 

Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan & bawang hingga naik bau dan nampak kekuningan. Kemudian masukkan semua bahan yang telah dikisar dan tumis hingga cukup masak. Kemudian masukkan daging itik yang telah direbus empuk tadi. Kacau perlahan-lahan. Kemudian masukkan santan dan kacau hingga sebati. Masukkan garam secukup rasa. Kacau hingga santan memekat. Kemudian masukkan kerisik. Kacau dan biarkan nampak kering sedikit. Tutup api dan taburkan dengan hirisan daun limau purut/daun kunyit. Sedia untuk dihidangkan dan selamat mencuba.

Sumber: Samsuri Shahadan

Comments